Τμήματα

Τα τμήματα του μικρού μας σχολείου είναι τρία και διαμορφώνονται σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις μαθησιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Τμήμα Προ-προνηπιακό
(ηλικίες 3-4 ετών)

Στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά είναι ήδη αυτονομημένα, έχουν αναπτύξει έντονη κοινωνικότητα και είναι σε θέση όχι μόνον να επικοινωνούν σε πολύ καλό επίπεδο με τους συνομήλικούς τους και με όλους τους ενήλικες αλλά δειλά-δειλά να δημιουργούν και τις πρώτες σταθερές φιλίες τους.

Με βασικό εργαλείο το δημιουργικό παιχνίδι και τη βιωματική μάθηση, τα παιδιά εξασκούνται στις διάφορες λειτουργείες της σκέψης και σε προ μαθηματικές έννοιες, κατανοούν την έννοια των μεγεθών και σιγά-σιγά κατακτούν την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής.

Αξιοποιώντας την προϋπάρχουσα γνώση και μέσα από τα εκφραστικά λάθη που κάνουν τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, παρεμβαίνουμε παιδαγωγικά, ώστε να εξελίσσουν καθημερινά τον προφορικό τους λόγο. Παράλληλά ενθαρρύνονται και καθοδηγούνται από τις παιδαγωγούς τους να πειραματίζονται χωρίς να φοβούνται τα λάθη, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους,να εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διάφορες με τους άλλους τις οποίες μαθαίνουν να σέβονται,να εξοικειώνονται με τη χρήση πληθώρας υλικών και να τα χρησιμοποιούν σωστά για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν καθώς και να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής.

Τα παιδιά κοντά μας αναπτύσσουν πολύπλευρα την προσωπικότητά τους, εξελίσσονται καθημερινά και μέσα από το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα σιγά-σιγά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σχολικής ζωής.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Προ-Προνηπίου

06.45 – 8.30: Προσέλευση & Υποδοχή των λιλιπούτειων μαθητών μας.

06.45 – 8.30: Ελεύθερο ή και δομημένο παιχνίδι στις γωνιές δραστηριοτήτων της τάξης μας, τα κέντρα μάθησης των παιδιών . Οι παιδαγωγοί διακριτικά παρατηρούν και ενθαρρύνουν το παιχνίδι των παιδιών.

08.30 – 9.00: Πρόγευμα και υγιεινή πριν και μετά από αυτό, στην τραπεζαρία μας για όλα τα παιδιά.

09.00 – 10.00: Συγκέντρωση της κάθε ομάδας στην αίθουσα της και συγκεκριμένα στη «γωνιά της παρεούλας» όπου συζητούν και οργανώνουν μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν όλη την ημέρα.

10.00 – 11.00: Κοινωνικές-ομαδοσυνεργατικές-εκπαιδευτικές-βιωματικές δράσεις  με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί.

11.00 – 11.30: Υπαίθριες δραστηριότητες -Διάλειμμα στον ηλιόλουστο κήπο του μικρού σχολείου μας.

11.30 – 12.30: Μεσημεριανό και υγιεινή πριν και μετά από αυτό, για όλα τα παιδιά στην τραπεζαρία.

12.30 – 13.00: Ξεκινά η αναχώρηση για τα παιδάκια που δε θα ξεκουραστούν – Ξεκούραση. Προετοιμάζονται τα παιδιά που πρόκειται να κοιμηθούν, ενώ τα παιδιά που θα αποχωρήσουν συμμετέχουν σε ήσυχες δραστηριότητες ή παίζουν ελεύθερα στις γωνιές της τάξης τους.

13.00 – 14.30: Τα παιδιά ξεκουράζονται ή απασχολούνται στις εξωπρογραμματικές δραστηριότητες.

14.30 – 15.00: Απογευματινό για όσα παιδιά θέλουν. Ελεύθερη απασχόληση. Τακτοποίηση της τάξης. Αναχώρηση.

15.00 – 17.00: Αθλητική ή καλλιτεχνική προπαιδεία.

17.00 – 18.00: Υπαίθριες δραστηριότητες -Διάλειμμα στον ηλιόλουστο κήπο του μικρού σχολείου μαςμέχρι να αποχωρήσουν όλα τα παιδιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε παιδαγωγός μπορεί να προσαρμόσει το παραπάνω πρόγραμμα στις δυνατότητες και τις ανάγκες της ομάδας των παιδιών που απευθύνεται.