Τμήματα

Τα τμήματα του μικρού μας σχολείου είναι τρία και διαμορφώνονται σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις μαθησιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Τμήμα Νηπιαγωγείου
(ηλικίες 4-6 ετών)

Στην ηλικία αυτή των 4 έως 6 ετών, τα παιδιά έχουν εξελιχθεί σε υπερδραστήρια και ενεργητικά νήπια με πολλές απορίες και έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων γνώσεων. Γι’ αυτό τα ενθαρρύνουμε σε περισσότερα και πολύπλευρα ερεθίσματα και εργαλεία για να εντρυφήσουν στον υπέροχο κόσμο της προγραφής, της ανάγνωσης, της τέχνης και των προμαθηματικών εννοιών.

Με την ανάγνωση εικονογραφημένων παραμυθιών και ποιημάτων καθώς και με το δανεισμό από τη Σχολική μας Βιβλιοθήκη βιβλίων ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους,  εξελίσσουν το λεξιλόγιο τους, ενισχύουν τη μνήμη τους και κεντρίζεται η περιέργεια τους για το μηχανισμό της ανάγνωσης.

Μέσα από τραγουδάκια και παιχνίδια με αριθμούς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους αριθμούς και την αριθμητική αλληλουχία, εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις, αντιλαμβάνονται σταδιακά την έννοια των γεωμετρικών σχημάτων, κατανοούν την έννοια των μεγεθών, του χώρου και του χρόνου και της μέτρησης του με ρολόι ή κλεψυδρα, επιλύουν απλά προβλήματα και κατακτούν την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής.

Βασικό χαρακτηριστικό, η ζωηρή φαντασία τους. Πλάθουν ιστορίες και τις περιγράφουν στην ομάδα, με τρόπο εξαιρετικά κομψό και χαριτωμένο ενώ παράλληλα μαθαίνουν  να ακούν τους συνομιλητές τους, να αναπτύσσουν ικανότητα συνεργασίας στις ομαδικές εργασίες και στα ομαδικά παιχνίδια, να συνεργάζονται για τη χρήση διαφόρων υλικών μέσα στην τάξη και να περιμένουν τη σειρά τους.

Οι λιλιπούτειοι καλλιτέχνες εξοικειώνονται με τις διάφορες μορφές τέχνης, γνωρίζουν το θέατρο στη «γωνιά των μεταμφιέσεων» ,το κουκλοθέατρο, χρησιμοποιούν δακτυλόκουκλες απελευθερώνουν τη σκέψη και τη φαντασία τους, χαίρονται, δημιουργούν, ονειρεύονται και μαθαίνουν να εξηγούν και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσα από αυτές.

Η σχολική ζωή που μόλις ξεκινά θα κυλήσει όμορφα και ομαλά.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Προ-νηπιαγωγείου

06.45 – 8.30: Προσέλευση & Υποδοχή των λιλιπούτειων μαθητών μας.

06.45 – 8.30: Ελεύθερο ή και δομημένο παιχνίδι στις γωνιές δραστηριοτήτων, τα κέντρα μάθησης των παιδιών.

08.30 – 9.00: Πρόγευμα και υγιεινή πριν και μετά από αυτό, στην τραπεζαρία μας για όλα τα παιδιά.

09.00 – 10.00: Συγκέντρωση της κάθε ομάδας στην αίθουσα της και συγκεκριμένα στη «γωνιά της παρεούλας» όπου συζητούν και οργανώνουν μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους, τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν όλη την ημέρα.

10.00 – 11.00: Κοινωνικές-ομαδοσυνεργατικές-εκπαιδευτικές- βιωματικές δράσεις  με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί.

11.00 – 11.30: Υπαίθριες δραστηριότητες -Διάλειμμα στον ηλιόλουστο κήπο του μικρού σχολείου μας.

11.30 – 12.30: Μεσημεριανό και υγιεινή πριν και μετά από αυτό, για όλα τα παιδιά στην τραπεζαρία.

12.30 – 13.00: Ξεκινά η αναχώρηση για τα παιδάκια που δε θα ξεκουραστούν – Ξεκούραση. Προετοιμάζονται τα παιδιά που πρόκειται να κοιμηθούν, ενώ τα παιδιά που θα αποχωρήσουν συμμετέχουν σε ήσυχες δραστηριότητες ή παίζουν ελεύθερα στις γωνιές της τάξης τους.

13.00 – 14.30: Τα παιδιά ξεκουράζονται ή απασχολούνται στις εξωπρογραμματικές δραστηριότητες.

14.30 – 15.00: Απογευματινό για όσα παιδιά θέλουν. Ελεύθερη απασχόληση. Τακτοποίηση της τάξης. Αναχώρηση.

15.00 – 17.00: Αθλητική ή καλλιτεχνική προπαιδεία.

17.00 – 18.00: Υπαίθριες δραστηριότητες -Διάλειμμα στον ηλιόλουστο κήπο του μικρού σχολείου μας μέχρι να αποχωρήσουν όλα τα παιδιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε παιδαγωγός μπορεί να προσαρμόσει το παραπάνω πρόγραμμα στις δυνατότητες και τις ανάγκες της ομάδας των παιδιών που απευθύνεται.